Cesty za vínem a gastronomie

Barbecue - národní zábava v celé Austrálii a Novém Zélandu

Austrálie a Nový Zéland jsou místa proslulá skvělým hovězím a jehněčím.

Na Zélandu ochutnejte tradiční pokrm Lambschanks (jehněčí s gravy a bramborovou kaší), v Austrálii zkuste hovězí steak.

Hledáte-li něco speciálního, Maoři v městečku Rotorua Vám připraví tradiční maorský pokrm Hangi, kdy se vše peče, vaří a dusí několik hodin v zemi na horkých kamenech přikrytých banánovými listy.

Tasmánie je ráj milovníků ústřic. Speciálně na ostrově Brunny pár hodin od Hobartu je proslavená farma, kde se můžete zastavit a ochutnat ústřice přímo vylovené z moře.
Novozélanďané rádi Australany trumfují svými slávkami.

NÁŠ TIP: Savignon Blanc v zátoce Cloudy Bay, Nový Zéland

Marlborough Sound je vyhlášeným místem mezi vinaři, nezapomeňte ho navštívit!
Vápencové podloží, chladnější večery a rána, dostatek slunce a speciální mořské mikroklima umožnily vznik jedné z nejlepších oblastí pro pěstování odrůdy Savignon Blanc.
Jestliže jste opravdoví fajnšmekři, zkuste víno z oblasti Cloudy Bay.

Čerstvost, o tu jde především, Bali a Indonésie

Máte rádi čerstvé ovoce a zeleninu? Zkuste ovocné saláty na Bali, skvělé avokádo, vychlazený mladý kokos (kelapa muda dingin) nebo štiplavý salát z listového špenátu Kampung.
Máte rádi pálivé? Zkuste Mangiss, skvěle se hodí k rybám a pozor, má opravdu ostrou chuť.

Singapur, místo, kde se mísí všechny chutě Asie

Ochutnejte skvělá jídla v kosmopolitní metropoli Singapur. Mezi nejslavnější patří krab v chilli omáčce nebo ústřice ve vaječné omeletě s pažitkou.
Můžete také navštívit michelinské “stánky”. Singapur je jediným místem na světě, kde 2 pouliční stánky získaly michelinskou hvězdu.
Ochutnejte například skvělé kuřecí s nudlemi v Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle za pár korun.

NÁŠ TIP: Země nevídaných chutí, Japonsko

  • Vydejte se na největší rybí trh světa Cukidži a ochutnejte čerstvé ryby a vše, co moře nabízí.
  • Navštivte gurmánské centrum Japonska - Osaku, jejímž heslem je "kuidadore" - "jez, dokud neupadneš". Ochutnáte zde ty nejlepší pouliční dobroty, jako jsou zelné palačinky okonomijaki nebo chobotnicové kuličky takojaki a mnoho dalších.
  • Ochutnejte kvalitní sašimi - filety jemného syrového masa ryb a mořských plodů, podávaných se sójovou omáčkou a wasabi. Vyzkoušejte sašimi z prudce jedovaté ryby fugu, jež je považována za největší delikatesu. Obavy nechte stranou, místní kuchaři musí před přípravou této pochoutky projít dvouletým výcvikem a vědí, jak rybu připravit.
  • Zažijte atmosféru tradičních japonských restaurací Rjótei, kde sedíte na tatami v jedinečném prostředí a necháte se rozmazlovat dokonalým servisem.
  • Milovníci steaků si také přijdou na své, navštivte populární restaurace typu Jakiniku, kde si lahůdky grilujete přímo na Vašem stole. Ochutnat zde můžete jedno z nejlepších hovězích světa, Wagjů.
  • Stravujte se na ulicích, levně a chutně. Nudlová polévka Ramen je jedním z nejpopulárnějších pokrmů v Japonsku a místa, kde vaří tuto pochoutku, lze nalézt v každém koutu země. V ulicích Šindžuku (Tokio) a Namba (Osaka) najdete jedny z nejlepších Ramen restaurací. Vyzkoušejte například vyhlášený řetězec restaurací Ichiran!

Ochutnávky rumu přímo v destilérii, Mauricius

Ochutnejte mauricijský rum! Jeho výroba má na ostrově dlouhodobou tradici, a proto na něj narazíte téměř všude.
Ochutnávku si ale nejlépe vychutnáte přímo v destilérii. Doporučujeme návštěvu Rhumerie de Chamarel v koloniálním stylu.
Poznejte celý proces výroby rumu z ručně sbírané cukrové třtiny. Ochutnat můžete rumy s příchutí exotického koření, kávy, pomerančů či kvalitní archivní moky.

Ceviche, Jižní Amerika

Ceviche je jihoamerická specialita, o kterou se léta přou státy Střední a Jižní Ameriky.
Je to kombinace čerstvé ryby či mořských plodů, šťávy z limetek, rajčat, koriandru a chilli papriček.
V Mexiku ochutnáte nejlepší ceviche v Ria Lagartos přímo v biosférické rezervaci, v Peru v hlavním městě Lima nebo v městečku Paracas.

Gurmánské rodeo, Vietnam

Ve Vietnamu Vám zachutná díky čerstvosti ingrediencí, zeleniny, exotického ovoce i množství bylinek. Pouliční stánky nabízejí ty nejlepší pochoutky za skvělé ceny, nebojte se ochutnat. Stánkaři téměř nepoužívají ledničku a vaří pouze z čerstvých surovin - když jim dojdou, kuchař pošle pomocníka pro nové čerstvé ingredience.

 
  • Ochutnejte velkou dobrotu a vietnamskou specialitu - mořské šneky a grilované ústřice s výběrem omáček. Doporučujeme tamarindovou!
  • Při “Food Tour” v Hanoji Vás zavedeme do stánku, kde si pochutnáte na těch nejlepších ústřicích ve městě.
  • Vyhledávanou lahůdkou, vhodnou do parného počasí, jsou palačinky z rýžové mouky s jidášovým uchem, čerstvým koriandrem a rybí omáčkou banh cuon. Pozorujte přípravu přímo na ulici a pochutnejte si!

Tradiční hostina na banánovém listu, Srí Lanka

Ochutnejte srílanské kari s rýží, servírované tradičním způsobem na banánovém nebo lotosovém listu. V některých restauracích si můžete vybrat až ze 30 druhů kari, na které se sbíhají sliny.

Vychutnejte si kari s rybou, kuřetem nebo skopovým, doplněné zeleninou, luštěninami nebo ovocem. K pokrmu dostanete nakládanou zeleninu, čatní a omáčku sambol.

Vydejte se za jedinečným gurmánským zážitkem do restaurace Ministry of Crab, kde Vám budou naservírováni ti nejlahodnější krabi a mořské plody z celé Srí Lanky.

Vinice v údolí Barossa, Austrálie

  • Navštivte údolí Barossa se známou vinicí Penflods, jejíž víno můžete znát i z České republiky. Nezapomeňte ochutnat odrůdu Shiraz, která je tou nejoblíbenější v Austrálii.
  • Navštivte Yarra Valley, kde pěstují víno, a zejména autory oblíbený Moet&Chandon.
  • Vydejte se po stopách českého rodáka a ochutnejte tasmánský Pinot Noir. Tuto vinnou révu vyšlechtil na svých vinicích Josef Chromý a jeho skvělé víno je proslavené po celé Austrálii a Tasmánii. Ochutnejte jemné víno značky Pepik!
 
randomness